2009. nov. 21.

Az elektromos szerzetes és a többiek

"Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája" a bűvöletében tartott néhány napig, trolibuszos utakat és edébszüneteket áldoztam rá és bizony kár, hogy olyan gyorsan befejeztem a könyvet. Ugyanis nagyon élveztem.

Van benne minden, amit csak el tudunk képzelni, meg olyasmi is, amit nem. Elektromos szerzetes, gyilkosság, szellem, titok és még jónéhány dolog, de lelőném a poént, ha most mindezt elárulnám.
Elsőre több összefüggéstelennek tűnő szál fut egymás mellett. Megjelenik egy elromlott elektromos szerzetes, aki mindenben hisz, levéve ezzel tervezői válláról a hit minden terhét, nehézségeit. Richard MacDuff  részt vesz a St. Cedds College furcsára sikeredett bankettjén, ahol újra találkozik mentorával, „Reg“ Chronotis-szal. Munkáltatóját, a gazdag üzletembert, Gordon Way-t pedig ezalatt titokzatos körülmények közt megölik. Persze lassan kiderül, minden mindennel összefügg. E holisztikus felfogás értelmében áll Svlad Cjelli (most épp Dirk Gently néven) minden felmerülő problémával szembe, így most is, mikor régi iskolatársának, Richardnak segít tisztázni nevét a gyilkosság vádja alól.

A történet remek és engem magával ragadott. Adams olyasfajta humorral és (valami zseniális!) szarkazmussal fűszerezve beszéli el mindezt, ami miatt a könyve számomra élvezetes és letehetetlen volt. Sokszor megnevettetett és egyben mindvégig fentartotta az elbeszélés során az izgalmat, miközben szépen lassan fényt derített a részletekben rejlő összefüggésekre. Azt hiszem most jöhet a Dirk Gently-történetek következő kötete "A lélek hosszú sötét teadélutánja".

Douglas Adams: Holistická detektívna agentúra Dirka Gentlyho. Pozsony: Slovart, 2009.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése