2010. aug. 25.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Részemről egyértelmű a válasz. Irodalmi detektív. Miután elolvastam "A Jane Eyre-eset" című könyvet, csak ez a lehetőség jöhet szóba. Izgalmas, eseménydús és vadnyugatian romantikus foglalkozás ez, amitől könyvmolyok sem rettennek vissza.
Már régebben sok helyen, több könyvesblogon olvastam erről a regényről. Elég érdekesnek hangzott a történet, hát megrendeltem már egy ideje és elolvastam.
A főszereplő, Thursday Next, irodalmi detektívként dolgozik egy olyan alternatív világban, ahol az emberek léghajókkal közlekednek, farkasemberek és vámpírok tarkítják a demográfiai statisztikákat és baconisták ölre menve vitáznak a shakespaeristákkal. Az irodalmat itt halál komolyan veszik. Bűnözők pedig irodalmi művek hamisításával és más hasonló bűncselekményekkel keresik a kenyerüket, ezért szükséges ez a fajta detektívmunka. Thursday Next végzi az irodalmi detektívek mindennapi munkáját, majd pedig a bolygó leggonoszabb bűnözőjének, Acheron Hades (beszédes név ugyebár) üldözésébe keveredik. Hades a legyőzhetetlen gonosz, aki bármire képes, zsarol, embert öl, hogy elérje célját. Elképesztő bonyodalmak közepette ill. Next bácsikájának találmányai által sikerül elrabolnia Brontë regényének címszereplőjét. És hogy ez hogy lehetséges? Képzeljük el, hogy létezik egy átjáró az általunk valósnak ítélt világ és fikció közt. Lehetséges közlekedni bármelyik irányba. Ha ezt egy elvetemült és kegyetlen bűnöző teszi, nagy bajt okozhat.

Hogy megtudjuk, mi történik Jane Eyre-ral, Next hogy próbálja elfogni a gonoszt és helyretenni a dolgokat, el kell olvasni a regényt, nem lövöm le a poént. Bele kell merülni az író által kreált csábító világba, mosolyogni az irodalmi utalásokon. Élvezhető, humoros a stílus és végigizgulhatjuk a könyvet. Aztán pedig jöhet a következő regény, mert egy több kötetes sorozatról van szó.

Ki kéri kölcsön az elsőt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése