2010. dec. 3.

Uršuľa Kovalyk és egy kis szlovák kortárs irodalom

Az Uršuľa Kovalyk írói álnév egy szlovák kortárs írónőt takar, aki feltételezem a legtöbb magyar olvasónak teljesen ismeretlen. Ami nagy kár, mert Kovalyk a legjobb dolgok közé tartozik, amit ez az ország mutatni tud. Persze, nagy szavak, gondolhatja bárki, de Kovalyk tényleg nagyon jól és jót ír. Jómagam két novelláskötetét olvastam eddig, mégpedig a Travesztia show-t és a Hűtlen nők utálják a tojást címűt (utóbbi cím csak saját fordítás).
A két vékonyka kötet legtöbb elbeszélése amolyan az egyik szemem sír, a másik nevet kategóriába tartozik. Néhol megrendítő és elgondolkodtató (női) sorsokat és élethelyzeteket tár elénk, viszont a stílusa magával ragad és rettentő humoros. Gondolom azért fogott meg ennyire, mert bár itt-ott szürreálisak kicsit, mégis amolyan életszagúak a történetek. Humorosak, nevettetnek, elszomorítanak és elgondolkodtatnak egyszerre.
Sajnos az időrendben első kötet tudomásom szerint nem jelent meg magyarul, de a Travesztia show elolvasható Horváth Erika fordításában az AnimaPortál e-könyvtárában.
Kovalyk, Uršuľa: Neverné ženy neznášajú vajíčka. Aspekt: Bratislava, 2002.
Kovalyk, Uršuľa: Travesty šou. Aspekt: Bratislava, 2004.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése