2009. júl. 13.

Röpke felvetés

Új hír, Ernest Hemingway KGB ügynök volt, állítja a The Guardian. A "The Rise and Fall of the KGB in America" c. könyv írói szerint Hemingway a 40-es években a szovjetek ügynökeként tevékenykedett.

Tulajdonképpen nem is írnék erről a röpke hírről, csak eszembe jutott ezzel kapcsolatban egy-két kérdés. Máshogy nézünk e tény (ha valóban tényként kezeljük) tudatában az író műveire? Kell egyáltalán máshogy nézni rájuk? Mennyire vesszük komolyan? Moralizálunk vagy nem?

1 megjegyzés:

  1. nezopont kerdese... ha az szovjetek fuzettek, hogy nyugodtan irjon es alkosson, akkor aldas rajuk... amugy biztos hasznos KGB ugynok lehetett, hisz naponta bejart a Fermilab-ba, ott volt minden atomkiserletnel, meg miegymas... ha pedig a kemhalozat egyik osszekoto eleme lett volna, akkor azt mar az alapiskolasok is tudjak, hogy minnel szurkebb es hetkoznapi az ember, annal kisebb eselye van lebukni... ha a KGB-s multjanak koszonheti a Fidel Castroval valo jo kapcsolatat es a kubai tartozkodasokat, akkor meg jol is jott ki a dologbol... amugy irjak azt is, hogy nem szolgaltatott sok hasznos informaciot, aztan megszakitottak vele a kapcsolatot a KGB-esek... biztos kicsempeszett par izzot, meg vasalot, meg hasonlok.... ha hithu kommunista lett volna, azert csak terjesztette volna az eszmet... egyetlen iro sem tudja elfojtani magamaban a gondolatait;) ..ugyhogy valamilyen formaban (alneven) vagy vlmi hasonlo fent kellett volna maradnia vlmi eszmefuttatasnak a kommunizmus igejerol, ha hitt benne

    VálaszTörlés